Opstart i Søstjernen
For de fleste børn er det rart, hvis far / mor har mulighed for at blive lidt sammen med dem i Søstjernen de første par dage. Vi anbefaler dog, at far/mor allerede i de første dage går i et kort tidsrum. Børn reagerer forskelligt på at starte i institution. Nogle er kede af det i starten, hvorefter det går godt – andre bliver først kede af det efter 14 dage eller mere. Og andre reagerer slet ikke på dette skift.
Det er tilladt at græde – og uanset hvornår barnet bliver ked af det, vil vi altid være klar til at trøste. Som forældre er I altid velkomne til ringe senere og høre, hvordan det går.
Det er vigtigt, at I sammen får sagt ordentlig ”farvel”, - af hensyn til resten af dagen.
Mødetider
Vuggestuebørn:
9.15-10.00 har vi gruppetid. Her spiser vi vores frugt, synger og snakker. For at undgå uro henstiller vi til, at børnene ikke afleveres i dette tidsrum.
Børnehavebørn:
Af hensyn gruppetid og ture ud af huset, henstiller vi også her til, at I er her senest kl.9.15.
Hvis I har lyst til at komme senere, så giv os lige besked.
Turene vil som oftest vare til kl. 13.
Aflevering/afhentning
Det er vigtigt, at Jeres barn bliver registreret hver dag. Dette sker via Aula. Der hænger en skærm i indgangspartiet eller I kan hente app'en Aula på jeres tlf.
Vi mener dog, det er vigtigt, at I også hver dag får sagt goddag og farvel til en voksen, - gerne fra Jeres egen gruppe: Dette vil dog i praksis ikke altid kunne lade sig gøre. Så brug blot en voksen fra anden gruppe.
Måltider
Børnehuset Søstjernen har pr. 2/1-2017 frokostordning, som består af frokost og eftermiddagsmad.
Børnene har desuden mulighed for at få morgenmad i børnehaven. Vi har cornflakes, havregryn og rugbrød. Der er morgenmad fra kl. 6.30 til ca. 7.30. I den periode er vi alle samlet hos Muslingerne.
Vi samler børnene i deres grupper kl. 930 i en halv time til 3 kvarter. Denne tid på dagen kalder vi ”Gruppetid”. I dette tidsrum spiser vi lidt frugt/grønt og brød. I samme tidsrum laver gruppen andre aktiviteter centreret omkring gruppen. Dette kan være alt fra sanglege, sproglig opmærksomhed, lege og årstidsbaserede aktiviteter.
Vuggestuen spiser frokost kl. 11.15
Børnehavegrupperne spiser frokost kl. 11.30
Børnene får mælk eller vand til frokost og har mulighed for at drikke vand i løbet af dagen. Børn under 1 år får tilbudt modermælkserstatning, mens de øvrige børn i vuggestuegruppen får tilbudt letmælk. Børnehavebørnene får tilbudt skummetmælk.
Der serveres kun saft ved særlige lejligheder.
Om at sove
Vuggestuen råder over 11 krybber, som er forbeholdt de yngste af børnene. De ældste af vuggestuebørnene har stadigvæk mulighed for at sove. De sover blot indendørs. Vuggestuen har madrasser og sengetøj til børnene.
Vi vækker som udgangspunkt ikke børnene. Det samlede Dagtilbud på Bornholm har således en fælles søvnpolitik. Denne er bl.a. skabt på baggrund af børnelæge og søvnforsker Vibeke Manniches undersøgelser af barnets søvnbehov.
Enkelte børnehavebørn har ligeledes behov for at sove. De har mulighed for at sove indendørs. Børnehaven har madrasser og tæpper til børnene
Børns søvn
Ny forskning om søvn
Udeliv
Vi har valgt, at børnehavegrupperne har faste turdage, mens vuggestuen tager på impulsive ture. Dette har vi valgt for at give børnene nogle anderledes oplevelser og input, mens de der bliver hjemme har mere plads at boltre sig på. De 3-4 ældste vuggestuebørn deltager dog fast i turen for de yngste børnehavebørn.
Vi benytter legepladsen, så meget vi kan, fordi vi ønsker at give børnene mulighed for at være ude, når de har lyst, samtidig med at det skaber videre rammer for os alle. Dog er det en forudsætning, at vi har personale til at dække legepladsen. En hovedregel er, at alle børnehavebørnene SKAL ud en gang om dagen.
Påklædning
Arbejdstilsynet har gjort os opmærksomme på følgende punkter i forhold til forebyggelse af arbejdsskader over tid:
- De meget populære og gode bodystockings har hver tre knapper. Det har vist sig fra flere huse, at det belaster fingermotorikken betydeligt at lukke alle disse trykknapper i løbet af dag i en grad, så det kan udvikle sig til en arbejdsskade. Vuggestuen lukker derfor kun en trykknap i hver bodystocking for at tage noget af belastningen.
- Børnehavebørnene som ofte skiftes stående må ikke have bodystockings på
- Sparkedragter med knapper helt ned i buksebenene er fremover kun til hjemmebrug.
- Up and go bleer skal aftales med personalet, da de altid kræver en fuld af og påklædning. Up and go skal derfor kun benyttes, hvis det giver mening i forhold til barnets renlighedstræning.
- Børn bør absolut lære at snøre snørebånd, men indtil dette er lært er sko med snørebånd en ekstra belastning for personalet. Udvis betænksomhed ved køb af sko. Børnene er så stolte, når de kan være selvhjulpne, og skoene med snørebånd betyder ofte, at de må vente på den voksnes hjælp.
Derudover er det vigtigt, at jeres barn har:
- Tøj på der må blive beskidt.
- Regntøj og gummistøvler i sin garderobe.
- Skiftetøj som ligger i garderoben.
- Navn i tøj og fodtøj – det gør det lettere for børn og voksne, at holde styr på tingene – og det er ærgerligt at miste tøjet.
- Indesko der ligger fast i Søstjernen.
Sygdom/fri
Det er rart for os at vide, hvis I holder fri, eller hvis Jeres barn er sygt. Dette kan I gøre ved at tage direkte kontakt med personalet eller via Aula.
Dog ved vi jo, at barnet er i gode hænder hos Jer, så hav ikke dårlig samvittighed, hvis det glipper.
Er der tale om en smitsom sygdom, vil vi meget gerne have besked af hensyn til de øvrige børn.
Vi kontakter jer hvis:
Barnets almentilstand er påvirket, så det ikke længere kan deltage i de almindelige aktiviteter.
Barnet er kommet til skade - og vi må kontakte skadestuen eller lægehuset.
Legetøj
Det kan være svært for de mindste at skelne mellem dit og mit især midt i børnehavens mange andre ting. Det gør legetøj hjemmefra svært at overskue, og derfor må børnene ikke have legetøj med hjemmefra. Dog kan nogle af de yngste have brug for en krammebamse i starten, og så kan det selvfølgelig aftales med personalet.
Vi understreger, at tøjdyr hjemmefra er på eget ansvar, da det kan blive væk eller gå i stykker.
Husk navn på tøjdyret.
Traditioner
Vi arbejder med de faste traditioner såsom jul, påske, fastelavn, fødselsdag.
Ferier
Vi har alle store som små brug for ferie ind i mellem.
Man kan måske nemt komme til at tænke, at det er hårdt for barnet at holde ferie uden kontakt til legekammeraterne i børnehuset, men på trods af at børnene leger sig til udvikling og lærdom, så er det stadig hårdt arbejde.
Derfor vil vi opfordre Jer til at huske ferierne sammen med Jeres børn. De har brug for dem, og vi med store børn kan kun understrege, at tiden med børnene går alt for hurtigt, så nyd det, mens I kan.
I vil opleve at få forespørgsler via Aula hjem ved skolernes vinterferie, sommerferie og efterårsferie, om hvor vidt Jeres børn holder fri. Ikke fordi vi forventer, at I holder fri hver gang, men fordi vi af erfaring ved, at mange børn med større søskende holder fri i disse perioder.
Vi har en klar forventning til, at I giver svar på disse perioder af hensyn til planlægning af personaletimer og madordning.
Forældresamarbejde
Den daglige kontakt mellem Jer og os er først og fremmest vigtig, fordi vi, som samarbejdspartnere omkring jeres barn, har brug for en gensidig tillid til hinanden for på den måde at skabe et trygt miljø for Jeres barn.
Når Jeres barn starter i Søstjernen, snakker vi sammen om hvordan Jeres barn får den bedste start i Søstjernen. Efter ca. 3 mdr. tilbyder vi Jer en ”opsamlingssnak”.
Derudover kan I altid få en snak med os, hvis I har brug for det. Vi vil også komme til jer, hvis vi synes, der er brug for en ekstra snak.